TÜV NORD Turkey firmasına sormuş olduğum sorulara gelen cevap aşağıda bulunmaktadır.
Sayın İlgili,
Göndermiş olduğunuz mail tarafımıza ulaşmıştır. Şirketimizden talep ettiğiniz detaylı bilgilerin büyük bir bölümü şirketimize ait ticari sır niteliğindeki bilgiler olması nedeniyle tarafınıza bu konuda maalesef bir paylaşım sağlamamız mümkün değildir.
İyi günler dileriz.
Saygılarımızla,
İLGİLİ MEVZUAT İNCELENDİĞİNDE;
1) 24/10/2003 tarihli ve 25269 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun;
1.1) “Amaç” başlıklı 1 inci maddesi;
“Bu Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.”,
1.2) “Bilgi edinme hakkı” başlıklı 4 üncü maddesi;
“Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir.”,
1.3) “Bilgi verme yükümlülüğü” başlıklı 5’inci maddesi;
“Kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler.’ hükmünü amirdir.
2) “Bilgi Edinme Hakkının Sınırları” ise, 24/10/2003 tarihli ve 25269 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun dördüncü bölümünde 15 ile 28 inci maddeler arasında ve yine 27/04/2004 tarihli ve 25445 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan, Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik’in beşinci bölümünde, 27 ile 39 uncu maddeler arasında tahdidi olarak sayılmıştır.
2.1) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun “Ticarî sır” başlıklı 23 üncü maddesi;
“Kanunlarda ticarî sır olarak nitelenen bilgi veya belgeler ile, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçek veya tüzel kişilerden gizli kalması kaydıyla sağlanan ticarî ve malî bilgiler, bu Kanun kapsamı dışındadır.” hükmünü amirdir.
2.2) Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik’in “Ticari sır” başlıklı 34 üncü maddesinde;
“Kanunlarda ticari sır olarak nitelenen bilgi veya belgeler ile, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçek veya tüzel kişilerden gizli kalması kaydıyla sağlanan ticari ve mali bilgiler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.” hükmü yer almaktadır.
3) Bu çerçevede, bilgi edinme herkes için kanuni bir hak, bilgi verme ise Kanun kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları için kanuni bir yükümlülüktür. Kurum ve kuruluşların bilgi ve belgeye erişimi engellemeleri, ancak Kanunun istisna saydığı gerekçelerin mevcudiyeti halinde mümkündür.
Bu bilgiler ışığında T.C. BİLGİ EDİNME DEĞERLENDİRME KURULU ‘na gerekli itiraz yapılmıştır.
Konu hakkında aşağıdaki bağlantı adresinden bilgi edinebilirsiniz.
http://www.sismikkoruma.com/?p=173
#sismik #seismic #sismikkoruma #seismicprotection #sismikönlem #seismicprecaution #sismikaskılama #seismicsuspension #sismikmühendisliği #seismicengineering #sismikhesap #seismicaccount #sismikprojelendirme #seismicprojecting #sismikdanışmanlık #seismicconsulting #yangıntesisatısismikkoruması #fireplantseismicprotection #sismikhalat #seismicrope #rijitsismik #seismicrestraint #swaybrace #swaybracing #seismiccable #rigitseismic