Türk Tesisat Mühendisleri Derneğine;
25.12.2024 tarihinde derneğin “https://www.ttmd.org.tr/iletisim” bağlantı adresinde bulunan “ttmd@ttmd.org.tr” elektronik posta adresine mail gönderilmiş olup Bilgi Edinme Kanunu kapsamında 15 gün dönüş için beklenilmiştir.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca kabul edilmiş olan meslek odaları, dernekler, vakıflar, federasyonlar, cemiyetlerden vb. gibi kamu yararına faaliyet gösteren oluşumlardan toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözüm üreterek toplumsal gelişmeye katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Derneğin amacı; “TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ mesleğini geliştirmek ve uluslar arası teknoloji ve örgütsel düzeye yükseltmektir. Bu amacın gerçekleşmesi için aşağıda özetlenen hedefler ve yöntemler doğrultusunda çalışmalar yapar. Tesisat mühendisliğinin ve sektörün gelişmesinin yurt düzeyinde gerçekleşmesini sağlamak, bu sayede toplumumuzun ekonomik, ekolojik ve konfor sağlayan sıhhi tesisat, ısıtma, havalandırma, klima vb. mekanik tesisat sistemleri için doğru tasarım, uygulama ve malzeme kullanılmasını sağlamak, Tesisat sektörü ile özel ve kamu kuruluşları arasındaki ilişkileri düzenleyici esasları tespit etmek amacı ile araştırmalar yapmak, ileri teknoloji esaslarını ve standartlarını, yapım, üretim, işletme usul ve kurallarını ülkemiz koşullarına uyarlamak, ülkede yaymak ve yetkililere tavsiye ve önerilerde bulunmak, Tesisat sektöründe tasarım, danışmanlık, kontrolluk, imalat, taahhüt, montaj, servise alma, işletme hizmetlerinin, konularında uzman profesyonel mühendisler tarafından yapılması için çaba sarf etmek, Tesisat sektörüne yönelik yasa, tüzük, yönetmelik, şartname, kararname, tip sözleşme vb. mevzuatın değiştirilmesi veya geliştirilmesi için hazırlık yapmak, görüş geliştirmek, önerilerde bulunmak, bunların gerçekleştirilmesi için girişimlerde bulunmak.”
BU SÜREÇTE DERNEKTEN OLUMLU BİR DÖNÜŞ SAĞLANMIŞTIR. Bu durum, toplumun ihtiyaçlarına yanıt verme ve sorunları çözme konusundaki angajmanı yerine getirdiğini göstermektedir. Toplumun ihtiyaçlarının karşılanması için daha etkili iletişim ve etkileşim yollarının bulunması kritik bir önem taşımaktadır. Firmaların, belli bir stratejiyle bu tür geri bildirimlerde bulunmaları, hem toplum hem de kendileri adına faydalı olacaktır. Toplumsal sorumluluk anlayışı, birlikte hareket etme ve çözüme yönelik somut adımlar atma gerekliliğini ön plana çıkarmaktadır. Bu konuda Türk Tesisat Mühendisleri Derneği üzerine düşeni yapmıştır.
Amacımız, MİLLİ SERVETİMİZ OLAN YATIRIMLARIMIZI ve İNSANLARIMIZI, her an gerçekleşebilecek afetlere karşı KORUMAK ve GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAKtır.
Bu doğrultuda, DOĞRU MÜHENDİSLİK UYGULAMALARINI, STANDARTLARA UYGUN ÇÖZÜMLERİ ve BİLİNÇLİ TEDBİRLERİ hayata geçirmek büyük önem taşımaktadır. GÜVENLİ YAPILAR, BİLİNÇLİ TOPLUM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK için çalışmaya devam ediyoruz.
BAŞARI KALİTEDİR. KALİTE, DOĞRU ÇÖZÜM İLE ÇÖZÜM ÜRETMEK VE KALİTEYE ÖNEM VERENLERLE BİR OLMAKTIR. KALİTEYE VERİLEN ÖNEM, BAŞARIYI SADECE ELDE ETMEYİ DEĞİL, SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAYI SAĞLAR.
SOSİAD – Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği ne 10.12.2024 tarihinde göndermiş olduğum elektronik postaya 17.12.2024 tarihinde aşağıdaki cevap verilmiştir.
Sayın Oğuzhan Ahmet KARA,
Derneğimize göndermiş olduğunuz yazı TÜRK TESİSAT MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ nin faaliyet alanına girdiği için TTMD’ye iletilmiştir.
Bilgilerinizi rica eder, derneğimize göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz.
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği ne 25 Aralık 2024 tarihinde saat 10:24’de göndermiş olduğum elektronik postaya 25.12 2024 tarihinde saat 17:49’da dönüş yapılmıştır.
Türk Tesisat Mühendisleri Derneğinin 17 Aralık tarihinde konu hakkında bilgi sahibi olduğu ve gerekli değerlendirme yapılarak aynı gün içinde dönüş yapmışlardır.
Ahmet Bey Merhaba,
Göndermiş olduğunuz yazının aynısı SOSİAD tarafından derneğimize ulaştırılmış olup, Yönetim Kurulumuz tarafından incelenmiştir. TTMD nin bu alanda çalışan bir komitesi veya uzman bir ekibi bulunmamaktadır. Konuyla ilgili Makina Mühendisleri Odası’nın eğitimleri olduğu bilinmektedir, bu konuda kendilerinden görüş alabilirsiniz.
Saygılarımla,
Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneğinin cevabına baktığımda benim ile aynı fikirde olduğunu görüyorum.
“TÜRK TESİSAT MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ NİN FAALİYET ALANINA GİRDİĞİ İÇİN TTMD YE İLETİLMİŞTİR.”
Cevap gelene kadar bende böyle düşünmekteydim.
Cevabı okuyunca ilk aklımdan geçen şey
“TTMD KAPATILSIN” oldu.
Bu başlığı görenler şaşıracaktır ama şimdi gerekçeleri ile NEDEN KAPATILMASI gerektiğini ele alalım.
DEĞERLENDİRMELER
1. Sektör insanları (SOSİAD) gibi direk TTMD nin faaliyet alanı olduğunu düşünmektedir.
TTMD ise böyle düşünmemektedir. Eğer bu gerçekse ki gerçek olduğunu gönderdikleri elektronik postadan anlıyoruz öyleyse “TTMD KAPATILSIN” diyorum.
2. Gelen cevapta “Konuyla ilgili Makina Mühendisleri Odası’nın eğitimleri olduğu bilinmektedir, bu konuda kendilerinden görüş alabilirsiniz.” diyerek konuyu MAKİNE MÜHENDİSLERİ odasına atması tutarlı bir bakış açısı olmadığı, özrü kabahatinden büyük sözümüzün anlam ve manasını içeren bir faaliyette bulundukları için “TTMD KAPATILSIN” diyorum.
3. Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneğinin 27. sayılı dergisinin 24. sayfasında yer alan “MAKİNE TESİSATI GENEL TASARIM TEKNİK ŞARTNAMELERİ” başlıklı makalede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı Şartnameler Şube Müdürünün şu şekilde bir bilgilendirmesi bulunmaktadır.
“Yürütülmekte olan çalışmalar esnasında; ülke mevzuatımıza, Avrupa Birliği mevzuatına ve günümüz teknolojik gelişmelerine uyarlanması amacıyla, yapılarda can ve mal güvenliğinin tam olarak tesisi, hijyen, sağlık, iç hava kalitesi ve konfor şartlarında yeterli kriterlerin sağlanması, MEKANİK TESİSAT SİSTEMLERİNİN çözümünde enerji tüketiminin ve çevresel emisyonların asgariye indirilmesi doğrultusunda; Bakanlığımız koordinatörlüğünde; TOBB İklimlendirme Meclisi, TMMOB MAKINA MÜHENDISLERI ODASI, MEKANIK TESISAT MÜTEAHHITLERI DERNEĞI ve TÜRK TESİSAT MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ nin ortak organizasyonunda, sektöre! dernekler ve ülkemizde konusunda uzman 300’den fazla mühendis ve akademisyenin katkılarıyla, gelişmiş ülkelerin uygulamalarından da yararlanılmış, marka ve firmalara yönelik tanımlardan ve yönlendirmelerden kaçınılmış, ülkemizin yararı ile yaşanabilir bir dünyaya katkı göz önünde bulundurulmuş, enerji verimliliği ve çevresel emisyonlarla ilgili asgari koşulların belirlenmesinde, termodinamik ve ekserjik bakışla, ülkemizdeki termik ve hidroelektrik santrallerde üretilen enerjinin kaynaktaki verimliliği ve dağıtımdaki kayıpları ile son kullanıcı cihaz ve ekipmanların verimliliği gözetilerek ülke bazında toplam sistem verimliliği esas alınmış, sağlanması gereken asgari değerlere şartnamede yer verilmiştir.”
“Bakanlığımız koordinatörlüğünde; TOBB İklimlendirme Meclisi, TMMOB MAKINA MÜHENDİSLERİ ODASI, MEKANIK TESISAT MÜTEAHHITLERI DERNEGI ve TÜRK TESİSAT MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ nin ortak organizasyonunda gerçekleştirilen şartname güncelleme çalışmaları, tüm paydaşlara açık olarak devam etmekte olup, şu ana kadar yayımlanmış bölümlerin periyodik olarak güncellenmesinin yanında mevzuat ve teknolojik gelişmeler ile yenilebilir enerji kaynaklarının verimli bir biçimde kullanılması doğrultusunda ilk defa yayımlanacak bölümler üzerinde de çalışmalarımız halen sürmektedir.”
Teknik şartnameler incelendiğinde #SİSMİKKORUMA yangın tesisatı şartnamesinde geçtiğine göre bu MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASININ MI konusu YOKSA TÜRK TESİSAT MÜHENDİSLERİ ODASININ MI faaliyet alanına girmektedir. Daha faaliyet alanının ne olduğu bilmeyen “TTMD KAPATILSIN” diyorum.
4. Şimdi TESİSAT MÜHENDİSİ ne demekmiş TTMD gözü ile bakalım.
Tesisat mühendisliği; mekanik tesisat hizmetlerinde uzman, yapı teknolojisi, fonksiyonu, işletmesi ve enerji ekonomisinde deneyimli, yalıtım, ısıtma, havalandırma, iklimlendirme, soğutma, gaz, buhar, kızgın su, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, mutfak, çamaşırhane, yüzme havuzu, YANGIN, bahçe sulama, hastane ve sağlık tesisleri, otomasyon, sıhhi tesisat vb. sistemlerin hepsinde veya bir bölümünde deneyim ve hizmetleri olan; mesleki çalışmasını bunların EĞITIM, TASARIM, DANIŞMANLIK, üretim, SATIŞ, MONTAJ, SATIN ALMA, UYGULAMA, TEST, KONTROL, KABUL, servise alma, İŞLETME, bakım ve onarım vb. hizmetlerinden birinde veya birkaçında sürdüren MAKİNE MÜHENDİSlerinin görev yaptığı bir uzmanlık sahasıdır.
Burada yazan tüm tesisatları es geçiyorum ve sadece YANGIN TESİSATIna odaklanıyorum. Yangın tesisatına göre SİSMİK KORUMA yapmak yasal zorunluluktur.
Yukarıdaki yazıda ne diyordu; sistemlerin hepsinde veya bir bölümünde deneyim ve hizmetleri olan; mesleki çalışmasını bunların eğitim, tasarım, danışmanlık, üretim, satış, montaj, satın alma, uygulama, test, kontrol, kabul, servise alma, işletme, bakım ve onarım vb. hizmetlerinden birinde veya birkaçında sürdüren makina mühendislerinin görev yaptığı bir uzmanlık sahasıdır.
SİSMİK KORUMA yasal zorunluluk olup;
bir makine mühendisi TASARIM YAPIYOR
bir makine mühendisi DANIŞMANLIK YAPIYOR
bir makine mühendisi SATIŞ YAPIYOR
bir makine mühendisi MONTAJ YAPIYOR
bir makine mühendisi SATIN ALMA YAPIYOR
bir makine mühendisi UYGULAMA YAPIYOR
bir makine mühendisi KONTROL EDİYOR
bir makine mühendisi KABUL EDİYOR
Yukarıdan aşağıya baktığımızda yukarıda tanımlamaya uyan 8 farklı görevde bulunan MAKİNE MÜHENDİSİ bulunmaktadır.
Buradan çıkan sonuç SOSİAD derneğinin dediği gibi bu konu TTMD NİN faaliyet alanı olduğu aşikardır.
TTMD bunu kabul etmediği için “TTMD KAPATILSIN” diyorum.
5. Şimdide derneğin tüzüğüne bir bakalım. Dernek tüzüğüne uymuş mu görelim.
Derneğin Amacı
Madde 2
Derneğin amacı, TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ mesleğini geliştirmek ve uluslararası teknoloji ve örgütsel düzeye yükseltmektir.
Bu amacın gerçekleşmesi için aşağıda özetlenen hedefler ve yöntemler doğrultusunda çalışmalar yapar.
a) Tesisat mühendisliğinin ve sektörün gelişmesinin yurt düzeyinde gerçekleşmesini sağlamak, bu sayede toplumumuzun ekonomik, ekolojik ve konfor sağlayan sıhhi tesisat, ısıtma, havalandırma, klima vb. mekanik tesisat sistemleri için doğru tasarım, uygulama ve malzeme kullanılmasını sağlamak, yurt sathına yayılmış tesisat mühendislerinin Derneğe üye olmasını temin etmek üzere çalışmalar yapmak,
Bunu yaparken Türkiye’de yürürlükte olan yönetmeliklerin baz alınmadığı görülmektedir. DEPREM VE YANGIN YÖNETMELİĞİ GIBI…
b) Tesisat mühendisliği hizmetlerinin toplum içinde anlaşılması, toplumun bilinçlenmesi ve hizmete güvenilmesi için girişimlerde bulunmak, toplumun bu alandaki çıkarlarını korumak,
Mekanik tesisat başlığı altında bulunan SİSMİK KORUMAyı kabul etmemek bu maddeyi inkar etmek anlamına gelmektedir
c) Tesisat sektörü ile özel ve kamu kuruluşları arasındaki ilişkileri düzenleyici esasları tespit etmek amacı ile araştırmalar yapmak, ileri teknoloji esaslarını ve standartlarını, yapım, üretim, işletme usul ve kurallarını ülkemiz koşullarına uyarlamak, ülkede yaymak ve yetkililere tavsiye ve önerilerde bulunmak,
standartları, yapım, işletme usul ve kurallarını ülkemiz koşullarına uyarlamak, ülkede yaymak ve yetkililere tavsiye ve önerilerde bulunmak, diyerek yazmış olduğunuz madde ülkede DEPREM VE YANGIN YÖNETMELİĞİNE göre yapılması zorunlu olan eylemlere müdahil olmadığınız anlamına gelmektedir
d) Sektörün teknik gelişimi ve Derneğin ülke içinde ve uluslararası alanda tanıtılması için yazılı ve sözlü yayın yapmak, kütüphane, teknik bilgi ve iletişim merkezleri kurmak, seminer, konferans, panel, fuar, sergi ve gezi düzenlemek,
SİSMİK KORUMA ÖZELİNDE MAKALE YAYININIZ VAR, DERGİNİZDE REKLAM VAR, SEMINER YAPMIŞSINIZ AMA YASAL ZORUNLULUK OLAN BIR KONU HAKKINDA GEREKLİ AKSİYONU ALMA NOKTASINDA YETERSİZSİNİZ DEMEK İSTEMİYORUM AMA OKUYANLARA BIRAKIYORUM DEĞERLENDİRMEYİ
g) Uluslararası teknik ve teknolojik gelişim ve buluşları; gelişmiş ülke mühendislik kuruluşları, dernek ve birlikleri, üniversiteleri ile işbirliği yaparak ülkemize aktarmak, eğitim, burs, staj olanakları için genç meslektaşlara olanak sağlamak,
Uluslararası teknik ve teknolojik gelişim ve buluşları; ülkemize aktarmak, eğitim için genç meslektaşlara olanak sağlamak, dediğiniz bu maddeye göre ülkemizde yasal zorunluluk olan bir konuya bile değinmemişsiniz
h) Üyeler arasında dayanışma, bilgi, görgü ve teknik sorunlarda çözüm için araştırma ve koordinasyon sağlamak ve üyelerin sosyal gereksinimlerini karşılamak üzere gerekli çalışmalar yapmak, tesisler kurmak,
ilgi, görgü ve teknik sorunlarda çözüm için araştırma ve koordinasyon sağlamak derken demek ki üyelerinizden hiçbiri bu konuda bilgi talebinde bulunmamış ve yaşadığı teknik soruna çözüm talebinde bulunmamış, bilgi için makale, seminer düzenledik diyebilirsiniz ama faaliyet alanına girmediği için komitesi veya uzman bir ekip oluşturma yoluna gitmemişsiniz
j) Tesisat sektöründe tasarım, danışmanlık, kontrolluk, imalat, taahhüt, montaj, servise alma, işletme hizmetlerinin, konularında uzman profesyonel mühendisler tarafından yapılması için çaba sarf etmek,
SİSMİK KORUMA konusunda makale, reklam ve seminer yapıyorsunuz ama bu konuda uzman profesyonel mühendisler tarafından yapılması için çaba sarf etmek derken bu konuyu önemsememişsiniz
k) Tesisat sektörüne yönelik yasa, tüzük, yönetmelik, şartname, kararname, tip sözleşme vb. mevzuatın değiştirilmesi veya geliştirilmesi için hazırlık yapmak, görüş geliştirmek, önerilerde bulunmak, bunların gerçekleştirilmesi için girişimlerde bulunmak,
SİSMİK KORUMA ÖZELİNDE 2 TANE YÖNETMELİK VE 1 TANE TEKNIK ŞARTNAMEYE DAİR TEBLİĞ VARKEN (teknik şartname organizasyonunda sizde bulunmaktasınız) BU MADDEDE YAZANLARI YERİNE GETİRMEDİGİNİZ İÇİN “TTMD KAPATILSIN” diyorum.
Derneğin Çalışma Esasları
Madde 3
Dernek, siyasetle uğraşmaz. Ancak, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde mesleki hizmetleri ilgilendiren konularda katılımcı demokrasi ilkelerine uygun uzman mühendislik görüşünü kamuya duyurmak görevidir.
Ne demek istediklerini pek anlaşılmıyor.
Madde 4
Dernek, amaçlarını gerçekleştirmek için üyelerin mesleki faaliyet alanına girmemek kaydıyla iktisadi işletmeler kurabilir, ticari ortaklıklara ortak olarak katılabilir, ortaklık kurabilir, elde ettiği gelirleri derneğe gelir kaydederek, amaçları doğrultusunda kullanabilir. Dernek, çalışma konularında vakıf kurabilir, kurulacak vakıflara üye olarak katılabilir, aynı konularda çalışma yapan derneklere maddi destekte bulunabilir.
Tesisat Mühendisliğinin Çalışma Alanları
Madde 5
Tesisat mühendisliği; mekanik tesisat hizmetlerinde uzman, yapı teknolojisi, fonksiyonu, işletmesi ve enerji ekonomisinde deneyimli, yalıtım, ısıtma, havalandırma, iklimlendirme, soğutma, gaz, buhar, kızgın su, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, mutfak, çamaşırhane, yüzme havuzu, yangın, bahçe sulama, hastane ve sağlık tesisleri, otomasyon, sıhhi tesisat vb. sistemlerin hepsinde veya bir bölümünde deneyim ve hizmetleri olan; mesleki çalışmasını bunların eğitim, tasarım, danışmanlık, üretim, satış, montaj, satın alma, uygulama, test, kontrol, kabul, servise alma, işletme, bakım ve onarım vb. hizmetlerinden birinde veya birkaçında sürdüren makina mühendislerinin görev yaptığı bir uzmanlık sahasıdır.
Mesleki Davranış ve İş Ahlakı Kuralları
Madde 6
Tesisat mühendisleri, mesleklerini uygularken, müşterilerinin yasalara uygun çıkarları yararına hareket etmek zorundadırlar. Görevlerini yerine getirirken, toplumun ve tüketicinin yararları ile mesleğin ve meslektaşların itibarını ve mevkiini üstün tutacak şekilde davranmak, kendilerini sürekli eğitmek ve geliştirmek zorundadırlar.
Bu madde çok önemli bir madde. Bu maddeye ilerleyen bölümde ayrıca değineceğim.
6. SİSMİK KORUMA YAPILMASI ZORUNLUDUR dediğimiz noktayı inceleyelim.
YANGIN TESİSATI SİSMİK KORUMA ile ilgili olarak;
1. Resmî Gazete’nin 18 Mart 2018 tarihli ve 30364 Sayılı Mükerrer sayısında, “TÜRKIYE BINA DEPREM YÖNETMELIĞI” yayınlandı ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
DEPREM ETKİSİ ALTINDA YAPISAL OLMAYAN BİNA ELEMANLARININ TASARIM ESASLARI bölümüne göre;
6.1.1 – Depremde hasar görmesi durumunda insanlara veya binanın yapısal sistemine zarar verebilecek veya binanın kullanımına engel olabilecek, taşıyıcı sisteme bağlı fakat bağımsız çalışan her türlü çıkıntılar (balkon, parapet, baca, konsol gibi), cephe ve ara bölme panoları, mimari elemanlar ile mekanik ve elektrik donanımlar ve bunların yapıya bağlantıları için bu Bölüm ’de verilen kurallara göre DEPREM HESABI YAPILMASI ZORUNLUDUR.
2. 19.12.2007 tarihli ve 26735 sayılı resmî Gazete ’de yayımlanan 20/11//2021 tarihli ve 31665 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan “BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” 19/11/2021 tarihli ve 4825 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca bu Yönetmelik Cumhurbaşkanlığı Yönetmeliği bölümüne eklenmiştir. Yönetmeliğe göre;
Yağmurlama sistemi MADDE 96 (6) Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde, SİSMİK HAREKETLERE KARŞI ANA KOLONLARIN HERHANGİ BİR YÖNE SÜRÜKLENMEMESİ İÇİN, DÖRT YOLLU DESTEK KULLANILMASI VE 65 MM VE DAHA BÜYÜK NOMİNAL ÇAPLI BORULARIN KATLARDAN ANA DAĞITIM BORULARINA BAĞLANMASINDA ESNEK BAĞLANTILAR İLE BORULARIN TAVANLARA TUTTURULMASINDA İKİ YOLLU ENLEMESİNE VE BOYLAMASINA SABİTLEME ASKI ELEMANLARI KULLANILARAK BORULARIN KIRILMASININ ÖNLENMESİ GEREKİR. Dilatasyon geçişlerinde her üç yönde hareketi karşılayacak detaylar uygulanır.
3. Resmî Gazete’nin 19 Ocak 2020 tarihli ve 31013 Sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan “MAKİNE TESİSATI GENEL TASARIM TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ” yayınlandı.
Tebliğin 12. BÖLÜM: YANGINLA MÜCADELE VE KORUNMA SİSTEMLERİ GENEL TASARIM TEKNİK ŞARTNAMESİ olup 12.2. Genel Esaslar kısmında;
Yangın tesisatı borulama sistemlerinde, yapının bulunduğu bölgenin deprem sınıfına bağlı olarak “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” esasları dahilinde SİSMİK ÖNLEMLER ALINMALIDIR.
SİSMİK KORUMA ÖZELİNDE 2 TANE YÖNETMELİK VE 1 TANE TEKNIK ŞARTNAMEYE DAİR TEBLİĞ VARKEN (teknik şartname organizasyonunda sizde bulunmaktasınız) ve bu yönetmelik ve teknik şartname MEKANİK TESİSAT ÖZELİNDE olmasına rağmen Yangın yönetmeliğini ve 2019 yılında yürürlüğe giren DEPREM YÖNETMELİĞİNİ de geçtim organizasyonunda sizinde olduğunuz 2020 yılında yürürlüğe giren TEKNİK ŞARTNAMEYE göre üyelerinize ve sektörünüze bu konuda bir komite yapmadığınız için “TTMD KAPATILSIN” diyorum.
Sene 2013 yılında TTMD’nin yürüttüğü ORTAK ŞARTNAME çalışmasına katılmış biri olarak o zaman ayrı bir disiplin olarak kabul edilen SİSMİK KORUMA şartname çalışmasının geçen bu zaman zarfında TÜM SEKTÖR PAYDAŞLARI GİBİ DEĞERSİZ GÖRÜLÜP bu kapsamdan dışarı çıkarıldığı gerçeğini gördüğüm ve geçen bu zamana kadar bir (2020’den sonrasına bakıyorum) komite oluşturulmamış olmasından dolayı “TTMD KAPATILSIN” diyorum.

Tarihler dediğimi kanıtlıyor. Bizim oluşturduğumuz taslak üzerinden çalışma devam etmiş.
Şimdi bu konuyu derneğin dergilerinde makaleleri yayınlanan, dergiye reklam veren ve seminer yapan bir dernek üyesinin bir seminerdeki sunumuna bakalım.


7. 14. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi’nin kongre konularını inceleyelim.

Buradan da şunu anlıyoruz ki “TESİSATLARDA DEPREM GÜVENLİĞİ” TESİSAT MÜHENDİSLİĞİNİN faaliyet alanıdır.
14. TTMD, 9’uncu Sempozyumunu Gerçekleştiriyor…

Yurtiçi ve yurt dışından katılan uzman konuşmacılarla; DEPREMDEN YANGINA, ısı yalıtımından iklimlendirme çalışmalarına, enerji tasarrufundan atık enerjinin geri kazanımına ve hijyene kadar pek çok konunun bilimsel ve teknik platformlarda tartışılacağı bu büyük buluşmaya tüm sektör profesyonellerini davet ediyoruz.
ttmd.org.tr/upload/files/2933TTMD-Dergisi-66.pdf
ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ SONUÇ BİLDİRİSİ inceleyelim.

Burada “TESİSATLARDA SİSMİK KORUMA” adı altında geçmektedir. Diğer sayfalara bakalım.

“2019 yılında yürürlüğe giren bina deprem yönetmeliğinin ekine göre deprem tasarım sınıfı 4 dışında kalan bütün binalarda tesisatın sismik koruma projelerinin yapılması gerekmektedir.
BU KONU ILE ILGILI EĞİTİMLER VERİLMELİDİR. GEÇMİŞTE BU IMALATLAR ICIN MALIYET HESABI YAPILMADAN, PROJEDE NOT YAZILARAK BU İMALATLARIN YAPTIRILDIĞI GÖRÜLMEKTEYDİ. SÖZ KONUSU İMALATLAR İÇİN, GEREKLİ DETAYLAR, NOTLAR VE ŞARTNAME, PROJESİNE EKLENMESİ VE BU İMALATLAR İÇİN MALİYET HESABI YAPILARAK, KEŞİF ÖZETİNDE YER VERİLMELİDİR. “
diye karar verilmiştir.

“Mühendislik mimarlık şartnamesi kapsamında var olan
PID (PROJE VE İHALE DOSYASI DÜZENLENMESİ İÇİN ÜCRET) DEĞERLERİ MEVCUT GELİŞMELER KAPSAMINDA ENERJI KIMLIK BELGESI, YANGIN, SİSMİK VE 3 BOYUTLU TASARIM VB. EK TASARIM HIZMETLERINI DE KAPSAYACAK BİÇİMDE GÜNCELLENMELİDİR.”
kararı verilmiştir. Bu kararlara rağmen bir KOMİTE KURULMAMIŞSA ”TTMD KAPATILSIN” diyorum.
Ayrıca V. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ BİLDİRİLER KİTABI EKİM 2001 yayınında konu ele alınmıştır.
8. Semineri veren kişinin 6 Aralık 2018 (276. Sayı (Aralık 2018)) tarihinde TESİSAT dergisinde ki makaleden bir alıntı aşağıda bulunmaktadır.
Tesisatlarda sismik koruma sektöründe ülkemiz son yıllarda büyük bir gelişme göstermiştir. Artık 2000’li yılların başındaki gibi sadece uluslararası müşavirlerin yer aldığı projelerde değil, büyüğünden küçüğüne TÜM TESİSAT PROJELERİNDE SİSMİK KORUMA YER ALMAKTADIR. Ancak bu önemli gelişme beraberinde büyük bir sorun da getirmiştir. Maalesef SİSMİK KORUMA ALANINDAKİ MÜHENDISLIK HIZMETLERI HALA ÜRÜN TEDARİĞİ YAPAN FİRMALARDAN ALINMAKTADIR KI BU DURUM BÜYÜK BIR HAKSIZ REKABET ORTAMININ DOĞMASINA SEBEP OLMUŞTUR.
SOSİAD gibi sektördeki firma yetkililerinin de SİSMİK KORUMANIN, MEKANİK TESİSATTA OLMASI GEREKEN BİR DİSİPLİN olduğunu konusunda hemfikir olduğumuz ve konununda TTMD’nin faaliyet alanı olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır.
Bunun böyle olduğunu veya olabileceğini bir tek TTMD düşünmemektedir.
9. Dernek yapısını incelediğimizde;
Yönetim Kurulu Üyeleri
N. K. I. (BAŞKAN) – PROJE HİZMETİ
M. S. (BAŞKAN YRD.) – PROJE HİZMETİ
S. K. İ. (BAŞKAN YRD.)
S. T. E. (BAŞKAN YRD.)
K. O. G. (GENEL SEKRETER) – PROJE HİZMETİ
M. H. U. (MUHASİP ÜYE)
E. F. (ÜYE) F. D. B. Ç. (ÜYE)
G. T. (ÜYE) G. U. H. (ÜYE)
N. K. (ÜYE) O. T. (ÜYE) – PROJE HİZMETİ
Ö. F. E. (ÜYE) – PROJE HİZMETİ
Denetim Kurulu Üyeleri
B. E. H. E. – PROJE HİZMETİ
V. Ü. – PROJE HİZMETİ
Yönetim kurulunu ve denetim kurulunu da eklersek 16 kişiden 7’si PROJE HİZMETİ veren firma sahiplerinden oluşan bir dernek yapısı görmekteyiz.
Dernek yapısında KAMU YARARINDAN ziyade üyelerin ve derneğin çıkarlarının ön planda tutulduğu görülmektedir.
PROJE HİZMETİ VEREN FİRMALAR TEKNİK ŞARTNAME HAZIRLIYORLAR.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa bu konuda bir bakalım.
Şartnameler
Madde 12- İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.
- İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek TEKNİK KRİTERLER, VERİMLİLİĞİ VE FONKSİYONELLİĞİ SAĞLAMAYA YÖNELİK OLACAK, REKABETİ ENGELLEYİCİ HUSUSLAR İÇERMEYECEK VE BÜTÜN İSTEKLER İÇİN FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLAYACAKTIR.
- Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. BELLI BIR MARKA, MODEL, PATENT, MENŞEİ, KAYNAK VEYA ÜRÜN BELİRTİLEMEZ VE BELIRLI BIR MARKA VEYA MODELE YÖNELİK ÖZELLİK VE TANIMLAMALARA YER VERİLMEYECEKTİR.
- ANCAK, ULUSAL VE/VEYA ULUSLARARASI TEKNIK STANDARTLARIN BULUNMAMASI VEYA TEKNIK ÖZELLIKLERIN BELIRLENMESININ MÜMKÜN OLMAMASI HALLERİNDE “VEYA DENGİ” İFADESİNE YER VERİLMEK ŞARTIYLA MARKA VEYA MODEL BELİRTİLEBİLİR.
TTMD nin bu alanda çalışan bir komitesi veya uzman bir ekibi bulunmamaktadır diyen 7 PROJE HİZMETİ VEREN FİRMA SAHİBİNDEN OLUŞAN YÖNETİM KURULU üyelerinin SİSMİK KORUMA şartnamesi için neden bir çalışma yapmaz.
Şimdi bu konuyu derneğin dergilerinde makaleleri yayınlanan, dergiye reklam veren ve seminer yapan bir dernek üyesinin bir seminerde dediklerine bakalım.

Sertifikalara gelelim.
Şimdi ürünü satacağız.
Bu sertifika işi bir yandan iki tarafı keskin bıçak.
Bir yandan gerekli bir iş.
Hiç şüphesiz.
Çünkü yoksa her önüne gelen malzemeyi satar.
Ama bu sertifika işi bıçağın öbür tarafında da çok tehlikeli.
MUAZZAM MANİPÜLASYONA YOL AÇIYOR.
ADAM ÇIKIYOR PROJECİYE GIDIYOR.
BIR ŞEKILDE PROJECIYE ŞARTNAMESİNE ŞU SERTİFİKA ISTENIYOR YAZDIRIYOR.
Tamam mı?
Şunu istemiyorum.
Sertifikanın adının açılımı söylüyorum.
Tamam mı?
California Office of Statewide Health Planning and Development.
Amerika’da elli tane eyalet var.
Kaliforniya sadece bir tanesi.
Uygulama böyle ise KAMU İHALE KANUNU MADDE 12’ye göre yapılan HEM KANUNA HEM DE DERNEĞİN MESLEKI DAVRANIŞ VE İŞ AHLAKI KURALLARI uymamaktadır.
10. Dernek üyelerinin çoğunluğu hizmet sektöründen olan derneğin üyelerinin yayınlamış olduğu şartnameler neden bu kadar önemli oraya da değinelim.
Derneğin önemsemediği SİSMİK KORUMA özelinde konusunda uzman olmayan PROJE HİZMETİ veren firmaların nasıl şartname yazdıklarına yukarıda değindik.
Birçok projede tek markaya yönlendirme bulunmakta, uygun olmayan sertifika istenmekte, yerel yönetmeliği, şartname tebliğine uygun olmayan noktalar bulunmaktadır.
Şartnameyi geçtik şimdi proje hizmetine bir bakalım. Projenin bağlayıcılığı çok fazla.
Şimdi bu konuyu yasaya göre inceleyelim.
EK :7 (Değişik: RG-16/7/2011-27996, yürürlük: 1/8/2011; Değişik: RG-7/6/2014-29023) YAPIM İŞLERİNE AİT TİP SÖZLEŞME
(Anahtar Teslimi Götürü Bedel Sözleşme / Birim Fiyat Sözleşme / Karma Sözleşme)
8.2.İhale dokümanını oluşturan belgeler
8.2.1. 10…………………………………………………………………………………………………..
uygulama projeleri ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak, işin anahtar teslim götürü bedel kısmı için yüklenici tarafından teklif edilen…..………. (rakam ve yazıyla)……………….. bedelin toplamı olmak üzere ……. (rakam ve yazıyla)…………………..bedel üzerinden akdedilmiştir.
6.2. Yapılan işlerin bedellerinin ödenmesinde; birim fiyat teklif alınan iş kısımları için, birim fiyat teklif
cetvelinde yüklenicinin teklif ettiği ve sözleşme bedelinin tespitinde kullanılan birim fiyatlar ile varsa sonradan tespit edilen yeni birim fiyatlar, işin anahtar teslim götürü bedel üzerinden teklif alınan kısımları için ise yüklenicinin teklif ettiği toplam bedel, esas alınır.”
10(1) Anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde madde metni aşağıdaki şekilde düzenlenecektir;
“8.2.1. İhale dokümanını oluşturan belgeler arasındaki öncelik sıralaması aşağıdaki gibidir
1- Yapım İşleri Genel Şartnamesi
2- İdari Şartname,
3- Sözleşme Tasarısı,
4-Uygulama Projesi,
5- Mahal Listesi,
6- Özel Teknik Şartname,
7- Genel Teknik Şartname,
8- Açıklamalar (varsa),
9- Diğer Ekler.”
(2) Teklif birim fiyat sözleşmelerde madde metni aşağıdaki şekilde düzenlenecektir;
Buraya baktığımızda
“UYGULAMA PROJELERİ ve bunlara ilişkin mahal listelerine dayalı olarak”
denilmektedir. Öncelik UYGULAMA PROJELERİYMİŞ demek ki buda sizin sorumluluğunuzda olan hizmettir.
Burada PROJE HİZMETİ veren firmalar projeye DETAY PAFTASI hazırlamaktalar. Bu detay paftasının çoğu hazır olup proje ile bir ilgisi olmayıp olsun diye konulan paftalardır.
Birde şartname ile uymayan detay paftası bulunmaktadır.
En son bir kamu işinde DETAY PAFTASI İLE ÜRÜNÜN BİRBİRİNE UYMADIĞINI GÖRDÜK. Şartname başka, ürün başka, detay başka…
SİSMİK KORUMA ÖZELİNDE bir komitesi veya uzman bir ekibi bulunmayan TTMD yetkililerine bir örnek vermek isterim.
ŞARTNAME
Kopma mukavemeti *** kgf olan, yerel ve uluslararası bağımsız kuruluşlar gözetiminde testleri yapılıp onaylanmış, ön gerdirme ile elastikiyeti alınmış, GALVANİZ KAPLI ve montaj kolaylığı için yüksük veya klips ile bağlamaya uygun KIRMIZI RENK KODLU sismik halat. Tavan ve sistem bağlantısında kullanılan ve MUKAVEMETI YEREL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR GÖZETİMİNDE TESTLERI YAPILIP ONAYLANMIŞ çelik esaslı malzemeden köşe parçaları ve sismik yüklere karşı yeterli çekme ve kesme dayanımlarına sahip çelik sismik dübel.
- Hem galvaniz kaplı hem renk kodlu olacak. İşine hangisi geliyorsa. Biz GALVANİZ olanı seçtik dedik tamam dediler.
- Yüksük veya klips ile bağlamaya uygun. İşine hangisi geliyorsa. Biz YÜKSÜK olanı seçtik dedik tamam dediler.
- Mukavemeti yerel ve uluslararası kuruluşlar gözetiminde testleri yapılıp onaylanmış
“TUV - ASHRAE” onaylı diyememişler de böyle demişler.
OLMAYAN BELGE ÜZERİNDEN ŞARTNAME YAZAN FIRMA VAR BU ÜLKEDE…
Projenin lejant bölümünde aşağıdaki detay paftası olduğu için müşterim fark ödeyerek galvaniz kaplı halatları renk kodlu olarak değiştirmek zorunda kalmıştır.

YAZILAN ŞARTNAMELERDE YANGIN TESİSATI İLE YANGIN TESİSATINA BAĞLI ELEKTRİK TESİSATINA NEDEN AYRI KALEM AÇILMAZ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR. YANGIN TESİSATI SİSMİK KORUMA UYGULAMASI ZORUNLU OLUP ONU BESLEYECEK OLAN ELEKTRİK TESİSATI ZORUNLU DEĞİLDİR. ELEKTRİK TESİSATI ZARAR GÖRÜRSE YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ ÇALIŞMAYACAKTIR.
Dernek üyeleri bu konuda bile bir endişe duymamaktalar.
Buradan dernek üyelerine şunu sormak istiyorum.
SİSMİK DETAY PAFTASININ DOĞRU OLUP OLMADIĞI KİMİN SORUMLULUĞUNDADIR?
11. “TTMD’nin bu alanda çalışan bir komitesi veya uzman bir ekibi bulunmamaktadır.” diyen dernek yönetim kuruluna bir sorum olacaktır.
1999 Kasım-Aralık
Bina içi Tesisat Elemanlarında Sismik Mukavemetin Önemi
MEKANİK TESİSATIN SİSMİK KORUNMASI
03 Ekim 2001 – 06 Ekim 2001
V. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ VE SERGİSİ
MEKANİK TESİSATIN SİSMİK KORUNMASI
EYLÜL-EKİM 2006
TESİSATLARDA SİSMİK KORUMA
Havalandırma Kanallarında Deprem Askı Halatlarının Tasarımı – Teskon
2007 – VIII. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ
HAVALANDIRMA KANALLARINDA DEPREM ASKI HALATLARININ TASARIMI
X. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ – 13/16 NİSAN 2011/İZMİR
HASTANE TESİSATLARINDA SİSMİK HASARLARIN AZALTILMASI – FEMA 150 STANDARDI
Temmuz • Ağustos 2011
Tesisatlarda Deprem Korumasının Uygulamalı Mühendislik Esasları
Tesisat Mühendisliği – Sayı 126 – Kasım/Aralık 2011
Yağmurlama Sistemlerinde Borulama ve Sismik Koruma
Mart Nisan 2013
AKUSTİK, TİTREŞİM VE SİSMİK KONULAR
Temmuz Ağustos 2013
Tesisatlarda Sismik Korumayla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Mayıs Haziran 2014
TTMD Dergisi Yayın No: 4 1999 Kasım-Aralık Sayısı Bina İçi Tesisat Elemanlarında Sismik Mukavemetin Önemi
MART – NİSAN 2015
TTMD XII. DÖNEM PROGRAMI YAPILACAK İŞLER KURSLAR:
A) TEMEL EĞİTİM SERTİFİKA KURSLARI HVAC SİSTEMLERİNDE SİSMİK TASARIM
14-16 Ekim 2015
PERFORMANSA DAYALI BİNA TASARIMINDA YAPISAL OLMAYAN BİLEŞENLER
eylül ekim 2015
Sismik tasarım ve uygulama detayları semineri yapıldı
MART – NİSAN 2016
Mekanik & Elektrik Sistemlerde Askı ve Support Sistemleri ile Sismik Koruma Önlemleri Semineri Yapıldı
kasım aralık 2016
Sismik hususlar
MAYIS – HAZİRAN 2019
VERİ MERKEZLERİ VE TELEKOMÜNİKASYON TESİSLERİ
EKİM – ARALIK 2023
Mekanik Tesisatlarda Modüler Askı Sistemleri ve Sismik Önlemler Anlatıldı
Sismik Koruma Yönetmeliklerinde Dünya ve Türkiye’den Gelişmeler Semineri Yapıldı
Mekanik Tesisat Sismik Koruma Tasarımında Mühendisliğin Önemi Anlatıldı
Tesisatlarda Modüler Konsol Sistemlerine Sismik Yaklaşım Semineri Yapıldı
ttmd.org.tr/mekanik-tesisatlarda-moduler-aski-sistemleri-ve-sismik-onlemler-anlatildi
BU KADAR YAYINI VE SEMİNERİ NEDEN YAPTINIZ?
BU KADAR ÇALIŞMAYA VE YASAL ZORUNLULUĞA RAĞMEN NEDEN BİR KOMİTE OLUŞTURULMAMIŞTIR?
12. Dernek anladığım kadarı ile SİSMİK KORUMAyı tesisat mühendisliği kapsamında görmemekteler.
Bakalım öyle mi?
T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023/2 İnşaat ve tesisat birim fiyatları incelendiğinde;

Nerede geçiyor DEPREME KARŞI KORUMALI BORU ASKISI yani sismik askı “YANGINDAN KORUNMA DONANIM VE TESİSATI” başlığı altında…
Faaliyet alanında YANGIN TESİSAT olan bir DERNEK DÜŞÜNÜN, bulunduğu ülke bir deprem ülkesi olup 5 yıldan beri yürürlükte (Resmî Gazete’nin 18 Mart 2018)“TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ” ile ( 19.12.2007 tarihli ve 26735 sayılı resmî Gazete'de yayımlanan 20/11//2021 tarihli ve 31665 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan) “BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİĞİ var ve bu yönetmeliklere göre ZORUNLU olan BİR KONUDA NEDEN BİR ÇALIŞMA YAPMAZ?
#yapısalolmayanelemanlar #nonstructuralelements #yota #yoe #sismik #seismic #sismikkoruma #seismicprotection #seismicrestraint #sismikkısıtlama #sismikönlem #seismicprecaution #sismikaskılama #seismicsupport #swaybracing #sallanma #sismikmühendisliği #seismicengineering #sismikhesap #seismicaccount #sismikprojelendirme #seismicprojecting #sismikdanışmanlık #seismicconsultancy #swaybrace #rigitseismic #rijitsismik #yangıntesisatısismikkoruması #fireinstallationseismicprotection #sismikhalat #seismiccable #seismicrope #yangınyönetmeliği #yangınşartnamesi #depremyönetmeliği #depremkoruması #ttmd #türktesisatmühendisleriderneği #ttmdkapatılsın #ttmdkapatilsin