ANSI / ASHRAE 171 – 2017 standardına göre test yapıldığını ve bu testlere gözetim belgesi veren firmaları sorgulamaya devam ediyorum.
Bu belge ile ürün satışı yapılmaktadır.
T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETİ STATÜSÜNE İLİŞKİN TEBLİĞ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/24) baktığımızda ikinci madde bize çok detaylı bilgiler vermektedir.
(2) Gözetim raporları, gözetim faaliyetlerinin nasıl yapılacağına ilişkin müşteri talimatlarına ve prosedürlere uygun olarak, ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgileri içerecek şekilde eksiksiz, ayrıntılı ve gerçeğe uygun şekilde düzenlenir.
ANSI / ASHRAE 171 – 2017 standardına göre derken 2. madde içerinde standarta uygun olmadığını “GÖZETİM FAALİYETLERİNİN NASIL YAPILACAĞINA İLİŞKİN MÜŞTERİ TALİMATLARINA VE PROSEDÜRLERE UYGUN OLARAK” buradan tüm her şeyin müşteri TALİMATLARI ile yapıldığını söylemektedir.
Daha önceki paylaşımlarında standarttın içinden 2 madde vermiştim.
TÜV NORD Turkey firması “TİCARİ SIR” olarak dönüş yapmıştır. TÜV AUSTRIA TURK firması ise hiçbir dönüş yapmamıştır.
Bu iki firmanın vermiş olduğu belgelerin doğruluğunu teyit edemediğim için “VERMİŞ OLDUĞU BELGELER TARAFIMCA YOK HÜKMÜNDE OLUP HİÇ BİR PROJECE KABUL EDİLMEYECEKTİR.”
Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) cevabında “Eğer Ticaret Bakanlığı tarafından A-tipi uluslararası gözetim şirketi olarak yetkilendirilmiş bir uygunluk değerlendirme kuruluşunun raporlarında bir uygunsuzluk tespit ederseniz, öncelikle yine ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Sorunun çözülememesi halinde ve akreditasyonuna ilişkin bir eksiklik veya ihlal olduğunu düşünmeniz durumunda, ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşundan aldığınız yanıt ve elinizdeki somut bilgi ve belgelerle birlikte TÜRKAK’a başvurabilirsiniz. Bu durumda, başvurunuz TÜRKAK’ın görev ve sorumlulukları çerçevesinde değerlendirilebilecektir.
Bu aşamada TÜRKAK’ın görev ve yetki alanı çerçevesinde yapılabilecek başkaca bir işlem bulunmamaktadır.” demektedir. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) yapabileceğim bir şey yok demiştir.
Cimer üzerinden “Ticaret bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğüne” de başvuru yapılmış olup daha bir dönüş olmamıştır.
Bu süreçten sonrada gerekli hukuki süreci başlatacağımı belirtmek isterim.
13 Ocak 2025
T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)
Aşağıda bulunan bağlantı adresinde edinilen bilgiye bakalım.
Gözetim Şirketleri Listesi
Bakanlığımızca A tipi (TÜRKAK’tan akredite olan) uluslararası gözetim şirketi statüsü verilen firma/kuruluşların listesi için tıklayınız.
Bakanlığımızca B tipi uluslararası gözetim şirketi statüsü verilen firma/kuruluşların listesi için tıklayınız.
A tipi TÜRKAK’tan akredite olan listede başka belge veren kurum olan TÜV AUSTRIA TURK bulunmaktadır.
Kendileri göndermiş olduğum elektronik postada sormuş olduğum sorulara cevap verme tenezzülünde bile bulamadılar.
B tipi uluslararası gözetim şirketi statüsü verilen firma/kuruluşların listesinde TÜV NORD Turkey firması bulunmaktadır.
Bakanlığınızca ULUSLARARASI GÖZETİM şirketi olarak yetkilendirilen iki firma bulunmaktadır.
ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETİ STATÜSÜNE İLİŞKİN TEBLİĞ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/24) bakalım;
MADDE 9 – (1) Uluslararası gözetim şirketleri, bu Tebliğ kapsamında düzenleyecekleri tüm belgeleri müteselsil sıra numarası ve tarih vermek suretiyle kayda alır.
(2) Gözetim raporları, gözetim faaliyetlerinin nasıl yapılacağına ilişkin müşteri talimatlarına ve prosedürlere uygun olarak, ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgileri içerecek şekilde eksiksiz, ayrıntılı ve gerçeğe uygun şekilde düzenlenir.
(3) Gözetim raporlarının aslında ve firma dosyasındaki nüshasında, gözetim faaliyetini yürüten uzman personelin ad, soyad ve unvanı belirtilir.
(4) Gözetim raporlarının aslı ve firma dosyasındaki nüshasında, gözetim faaliyetini yürüten uzman personelin veya şirketi temsil ve ilzama yetkili bir kişinin ıslak imzasının bulunması ve belgelerin imzalı nüshalarının beş yıl süreyle saklanması zorunludur.
TÜV NORD Turkey VE TÜV AUSTRIA TURK firmaları ANSI / ASHRAE 171 – 2017 standardına göre test yapıldığını beyan ederek belge düzenlemiştir.
Bu belgeler bağımsız danışman olarak tarafıma gelmiştir.
Bende bu belgelerin doğruluğu hakkında firmalara sorular sordum.
TÜV NORD Turkey firması TİCARİ SIR DİYEREK cevap vermiştir.
TÜV AUSTRIA TURK firması cevap bile vermemiştir.
Tüm bilgi ve belgeler sisteme eklenmiştir.
Konu ile ilgili olarak BİLGİ EDİNME DEĞERLENDİRME KURULUna başvurulmuş olup 20.12.2024 tarihinde cevap verilmiştir.
VI. KARAR
1) Oğuzhan Ahmet KARA’nın itirazının USULDEN REDDİ ile,
2) kamu kurum ve kuruluşu ya da kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarına yönelik olmadığı,
Tarafınızca yetki ve görevlendirilmiş olan bir firma neden KAMU KURUM ve KURULUŞU statüsünde değerlendirilmez?
Uluslararası gözetim şirketlerinin “ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETİ STATÜSÜNE İLİŞKİN TEBLİĞ” e göre vermiş olduğu belgeler hakkında istediğimiz bilgiye nasıl ulaşacağız?
Uluslararası gözetim şirketlerinin “ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETİ STATÜSÜNE İLİŞKİN TEBLİĞ” e göre vermiş olduğu belgelerin doğruluğunu nasıl teyit edeceğiz?
Sayın İlgili,
Başvurunuzla ilgili hususlar aşağıda açıklanmıştır.
Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Görev ve Sorumlulukları
Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek ve bu kuruluşların ulusal ve uluslararası standartlara uygun faaliyet göstermesini sağlamak amacıyla akreditasyon faaliyetleri yürütmektedir. Bu süreç, uygunluk değerlendirme kuruluşları tarafından düzenlenen belge ve raporların ulusal ve uluslararası düzeyde kabulünü temin etmeyi hedeflemektedir.
Uluslararası Gözetim Şirketi Statüsü ve Yetkilendirme Süreci
Dış ticarete konu olan malların kalite ve miktar kontrolü, depolama, yükleme, boşaltma ve nakil süreçlerindeki durum tespiti gibi faaliyetlerde görev almak üzere, uluslararası gözetim şirketi statüsü Ticaret Bakanlığı tarafından verilmektedir. Bu bağlamda, TÜRKAK’ın herhangi bir yetkilendirme rolü bulunmamaktadır.
Uluslararası Gözetim Şirketi Statüsüne İlişkin Tebliğ
“Uluslararası Gözetim Şirketi Statüsüne İlişkin Tebliğ’e (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/24) göre:
– A tipi uluslararası gözetim şirketleri, akreditasyon sertifikasına sahip olan uluslararası gözetim şirketlerini,
– B tipi uluslararası gözetim şirketleri ise akreditasyon sertifikasına sahip olmayanları ifade etmektedir.
Tebliğ’in 8. maddesinin 1. fıkrasında, A tipi uluslararası gözetim şirketlerinin faaliyet alanının akreditasyon kapsamı ile sınırlı olduğu belirtilmiştir. Bu şirketler, akreditasyon kapsamı dışındaki faaliyetler için ayrıca talepte bulunabilir. Talebin Bakanlık tarafından uygun görülmesi halinde, bu faaliyetler de B tipi şirketlerin tabi olduğu şartlara uygun olarak yetkilendirilebilirler.
TÜRKAK Sınıflandırmaları ile Ticaret Bakanlığı Statüleri Arasındaki Farklar
TÜRKAK tarafından akredite edilen muayene kuruluşlarının A-tipi, B-tipi ve C-tipi olarak sınıflandırılması, TS EN ISO/IEC 17020 standardına dayanmaktadır. Bu sınıflandırma, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen A-tipi ve B-tipi uluslararası gözetim şirketi statüsünden tamamen farklıdır.
Kamu Kurumu ve Kamu Niteliğinde Meslek Kuruluşları Tanımı
Türkiye’deki kamu kurumu ve kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları kavramları, Anayasa ve ilgili özel kanunlara dayanmaktadır. Bu tanımlar, TÜRKAK’ın görev ve sorumlulukları kapsamında yer almamaktadır.
Sonuç olarak;
Uluslararası gözetim şirketlerinin yetkilendirilmesi Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, yetkilendirme ile ilgili soru ve taleplerinizin doğrudan Ticaret Bakanlığı’na iletilmesi gerekmektedir. Uluslararası gözetim şirketleri tarafından düzenlenen raporlar ise doğrudan ilgili şirketlerden temin edilebilir.
TÜRKAK’ın “akredite kuruluşların” rapor içeriklerine müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır. Ancak, “akredite kuruluşların” ilgili standartlara uygun çalışmadığının tespiti durumunda gerekli inceleme ve denetimler hassasiyetle yapılmakta ve ihlal durumunda gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.
Eğer Ticaret Bakanlığı tarafından A-tipi uluslararası gözetim şirketi olarak yetkilendirilmiş bir uygunluk değerlendirme kuruluşunun raporlarında bir uygunsuzluk tespit ederseniz, öncelikle yine ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Sorunun çözülememesi halinde ve akreditasyonuna ilişkin bir eksiklik veya ihlal olduğunu düşünmeniz durumunda, ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşundan aldığınız yanıt ve elinizdeki somut bilgi ve belgelerle birlikte TÜRKAK’a başvurabilirsiniz. Bu durumda, başvurunuz TÜRKAK’ın görev ve sorumlulukları çerçevesinde değerlendirilebilecektir.
Bu aşamada TÜRKAK’ın görev ve yetki alanı çerçevesinde yapılabilecek başkaca bir işlem bulunmamaktadır.
Bilgilerinize sunulur.
#sismik #seismic #sismikkoruma #seismicprotection #sismikönlem #seismicprecaution #sismikaskılama #seismicsuspension #sismikmühendisliği #seismicengineering #sismikhesap #seismicaccount #sismikprojelendirme #seismicprojecting #sismikdanışmanlık #seismicconsulting #yangıntesisatısismikkoruması #fireplantseismicprotection #sismikhalat #seismicrope #rijitsismik #seismicrestraint #swaybrace #swaybracing #seismiccable #rigitseismic