Ashrae Turkish Chapter ‘DEN GELEN CEVAP..
“Ashrae Rüzgar ve Sismik kuvvetlerine karşı sınırlamada kullanılacak elemanların nasıl test edilmesi gerektiği ile ilgili ANSI/ASHRAE 171-2017 nolu standardı oluşturmuştur.
Ancak Ashrae hiçbir ürün için sertifika vermek veya kullanımını onaylamak gibi bir pozisyonda değildir. Bu standardın da uygulaması da ülkelerin yetkili kurumlarının iradesindedir.
Konuyu bu bilgiler ışığında değerlendirerek, herhangi bir sorunuz varsa bize yöneltebilirsiniz.
Saygılarımla,
Ashrae Turkish Chapter Başkanı
Dr Mehmet Zahid Poyraz”
Cevap verdikleri için teşekkür ederim. Şimdi gelelim konumuza.
Ashrae Turkish Chapter ‘DEN GELEN CEVAP ÜZERİNE…
“Ashrae Rüzgar ve Sismik kuvvetlerine karşı sınırlamada kullanılacak elemanların nasıl test edilmesi gerektiği ile ilgili ANSI/ASHRAE 171-2017 nolu standardı oluşturmuştur.
Ancak Ashrae hiçbir ürün için sertifika vermek veya kullanımını onaylamak gibi bir pozisyonda değildir. Bu standardın da uygulaması da ülkelerin yetkili kurumlarının iradesindedir. Konuyu bu bilgiler ışığında değerlendirerek, herhangi bir sorunuz varsa bize yöneltebilirsiniz.
Saygılarımla,
Ashrae Turkish Chapter Başkanı
Dr Mehmet Zahid Poyraz”
Cevap verdikleri için teşekkür ederim. Şimdi gelelim konumuza.
DARHAN YAPI ve ENDÜSTRİ SAN TİC A.Ş. firmasının aşağıdaki bağlantı adresinden “YAPISAL OLMAYAN ELEKTRİK TESİSATI İŞLERİ SİSMİK ÖNLEMLER ŞARTNAMESİ (ASHRAE)” ne ulaşmaktayız.
Bu dokümanda şöyle bir ibare geçmektedir.
4. Trafoların Korunması
4.2 4.1. maddesinde yer alan tedbirlere ilave olarak ASHRAE çelik halatlardan imal edilmiş halat setleri kullanılacaktır. Bu kapsamda ilgili ekipmanlar koruma noktalarının iki tarafına tercihen 45° ile monte edilmelidir. Ancak imalat zorluklarının olduğu durumlarda 30° ile 60° arasında açılarda montaj yapılabilecektir..
4.4. Halat setleri, “Sismik askılama uygulamaları için ASHRAE onaylı” olmak zorundadır. Halat setlerinin sismik askılama uygulamaları için mevcut ASHRAE onayının belgelenmesi gerekmektedir. Sismik halat setlerinin imalatında sismik askılama uygulamaları için ASHRAE onaylı olmayan halatlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca bu setlerin izin verilen güvenli çalışma değerleri ürün kataloğunda belirtilmiş olacaktır. Halat setleri, sahada kolay kullanım ve kontrol kolaylığı için renk kodlarına sahip olacaktır.
4.5. Ankraj için kullanılması düşünülüyorsa seçilen dübellerin ETA C1 yada C2 onaylı olacaktır.
ASHRAE TURKISH CHAPTER firmasında gelen mail ile “ASHRAE ONAYLI” diye bir ibarenin olmadığını öğrenmekteyiz.
Buradan DARHAN YAPI ve ENDÜSTRİ SAN TİC A.Ş. firmasına şu soruları sormak istiyorum.
1 – Halat setleri, “Sismik askılama uygulamaları için ASHRAE onaylı” olmak zorundadır. Bu ibare hangi standart ve yönetmelikte geçmektedir.?
2 – ASHRAE çelik halatlardan imal edilmiş halat setleri kullanılacaktır. Bu ürünleri nereden ve hangi firmadan temin etmektesiniz?
3 – İlgili şartnamenin 3.9. maddesinde TUV-ASHRAE onaylı, çelik halatlardan imal edilmiş halat setleri kullanılabilir derken ASHRAE çelik halatlardan imal edilmiş halat setleri ile TUV-ASHRAE onaylı çelik halatlardan imal edilmiş halat setlerin birbirinden farkı nedir?
4 – ASHRAE ÇELİK HALATLAR ile TUV-ASHRAE ONAYLI ÇELİK HALATLARIN kullanım yerleri neye göre belirlenmektedir.? (3. Kablo Tavalarının ve Busbarların Sismik Yüklere Karşı Korunması ve 4. Trafoların Korunması gibi)
5- ASHREA onaylı halatlarda hangi yük taşıma kapasitesine karşılık hangi renk kodu kullanılmaktadır ?
DARHAN YAPI ve ENDÜSTRİ SAN TİC A.Ş. firmasının aşağıdaki bağlantı adresinden “YAPISAL OLMAYAN ELEKTRİK TESİSATI İŞLERİ SİSMİK ÖNLEMLER ŞARTNAMESİ” ne ulaşmaktayız.
Bu dokümanda şöyle bir ibare geçmektedir.
4. Trafoların Korunması
4.1. Trafolar için, tasarım deprem yükü hesabı yapılarak yatay ve düşey kuvvetler hesaplanacaktır. Trafolar; bu kuvvetlere karşı koyacak şekilde sabit olarak zemine bağlanacaktır.
4.2 4.1. maddesinde yer alan tedbirlere ilave olarak UL listeli çelik halatlardan imal edilmiş halat setleri kullanılacaktır. Bu kapsamda ilgili ekipmanlar koruma noktalarının iki tarafına tercihen 45° ile monte edilmelidir. Ancak imalat zorluklarının olduğu durumlarda 30° ile 60° arasında açılarda montaj yapılabilecektir. Ancak hiçbir durumda bu montaj açı aralığı aşılmayacaktır.
4.3. Halat seti seçiminde; 45° bağlantı için ilgili kuvvetinin 1.41 katı, 30° ile 60° arasındaki bağlantı için ilgili kuvvetinin 2 katı büyüklüğünde kuvvet dikkate alınacaktır. Belirlenecek bu kuvvet seçilecek halatın izin verilen güvenli çalışma değerinden (allowed design strength) büyük olmayacaktır.
4.4. Halat setleri, “Sismik askılama uygulamaları için UL listeli” olmak zorundadır. Halat setlerinin sismik askılama uygulamaları için mevcut UL onayının belgelenmesi ve UL veritabanından kontrol edilmesi gerekmektedir. Sismik halat setlerinin imalatında sismik askılama uygulamaları için UL listeli olmayan halatlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca bu setlerin izin verilen güvenli çalışma değerleri ürün kataloğunda belirtilmiş olacaktır. Halat setleri, sahada kolay kullanım ve kontrol kolaylığı için renk kodlarına sahip olacaktır.
4.7. Ankraj için kullanılması düşünülüyorsa seçilen dübellerin ETA C1 yada C2 onaylı olacaktır.
3.11. Halat setlerinde kullanılan sismik halatlar, “Sismik askılama uygulamaları için UL listeli” olmak zorundadır. Kullanılan halatların sismik askılama uygulamaları için mevcut UL onayının belgelenmesi ve UL veritabanından kontrol edilmesi gerekmektedir. Sismik halat setlerinin imalatında sismik askılama uygulamaları için UL listeli olmayan halatlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca bu setlerin izin verilen güvenli çalışma değerleri ürün kataloğunda belirtilmiş olacaktır. Halat setleri, sahada kolay kullanım ve kontrol kolaylığı için renk kodlarına sahip olacaktır. Halat setlerinin montajı esnasında kolay kurulum bağlantı elemanları kullanılmamalı, halatlar sıkıştırma (swaging) yöntemi ile monte edilmelidir. Sismik halat montajında kullanılacak bağlantı elemanlarının kopma dayanımı en az kullanılan sismik halatın kopma dayanımına eşit olmalıdır.
İki farklı bağlantı adresinde YAPISAL OLMAYAN ELEKTRİK TESİSATI İŞLERİ SİSMİK ÖNLEMLER ŞARTNAMESİ bulunmaktadır.
Buradan DARHAN YAPI ve ENDÜSTRİ SAN TİC A.Ş. firmasına şu soruları sormak istiyorum.
1 – Elektrik tesisatı için kullanılacak olan ürünler UL LISTED mı olmak zorunda yoksa ASHRAE ONAYLI mı yoksa TUV-ASHRAE onaylı mı?
2 – Hangi standart ve yönetmeliklere hangi ürünü seçmek gerekir?
3 – Bu iki şartnameyi okuyan tüketicinin kafası karışmaz mı?
4 – Hangi projede hangi şartnamenin ve/veya hangi ürünün kullanılması gerektiğine siz mi yoksa müşterimi karar veriyor?
5 – UL LISTED olan ürün tercih edildiğinde sadece halatın LISTED olması mı yoksa braket ve yüksük gibi aksesuarlarında LISTED olması gerekmekte midir?
#sismik #seismic #sismikkoruma #seismicprotection #sismikönlem #seismicprecaution #sismikaskılama #seismicsuspension #sismikmühendisliği #seismicengineering #sismikhesap #seismicaccount #sismikprojelendirme #seismicprojecting #sismikdanışmanlık #seismicconsulting #yangıntesisatısismikkoruması #fireplantseismicprotection #sismikhalat #seismicrope #rijitsismik #seismicrestraint #swaybrace #swaybracing #seismiccable #rigitseismic