EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİDİR.

TAKLİT: ÜRÜNLERİN, BİLEŞİM VE NİTELİK İTİBARİYLE KENDİSİNDE OLMAYAN ÖZELLİKLERİ SAHİP GİBİ GÖSTERİLMESİ

TAĞŞİŞ: ÜRÜNLERİN, MEVZUATA VEYA İZİN VERİLEN ÖZELLİKLERİNE AYKIRI OLARAK ÜRETİLMESİ HALİ ANLAMINA GELMEKTEDİR.

HAKSIZ KAZANÇ: “HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETME” ÖNERMESİ, DOĞRULUK, DÜRÜSTLÜK, SAYGINLIK, GÜVEN, İYİLİK VE ERDEM GİBİ VİCDANÎ, İNSANÎ, AHLAKÎ, HUKUKÎ VE DİNÎ DEĞERLERİN TAM KARŞISINDA YER ALAN BİR YARGIDIR. BİR ANLAMDA ALDATMA, HİLE, İTİBARSIZLIK, KÖTÜLÜK, İSTİSMAR, REZİLLİK VE AHLÂK DIŞILIK İLE EŞDEĞER ANLAMA SAHİPTİR.

İnsanların uygun fiyatla, sürdürülebilir, güvenilir, kaliteli ürünler satın alma ve tüketme hakkına sahip olmalarının güvence altına alınması “Tüketicinin Korunması” olarak ifade edilmektedir. Sahtekarlık ve/veya tağşiş konuları da ürünlerin güvenliği ya da ürün güvencesi ile birebir ilişkili konulardır. Bir ürün sahtekarlığı durumunda dört temel kriterin bulunması gerekmektedir. Bunlar;
Yasa ihlali
Niyet
Ekonomik kazanç
Tüketicileri aldatma

Bunların neticesinde şu konular gündeme gelmelidir;
Cezai sorumluluk
Hukuki sorumluluk
İdari yaptırım gerektiren sorumluluk

Sonuç itibari ile;
Üretimde yaşanan; uygunsuz madde eklenmesi, içeriğinin değiştirilmesi, yanlış etiketleme, yanlış beyan, eksik ya da hatalı raporlama, uygunsuz proses gibi birçok farklı sahtekarlığın örnekleri mevcuttur.
Üretimdeki sahtekarlık, tağşiş ve taklit uygulamalarının sonuçlarını, üç başlık altında değerlendirmek mümkündür;

Sağlık sorunları
Tağşiş uygulanmış ürünlerin tüketilmesiyle kanser, görme kaybı, solunum yolu hastalıkları, alerji ya da cilt sorunları, felç ya da ölüm gibi işçi sağlığını ve son kullanıcıyı tehdit eden tehlikeler oluşmaktadır.

Ekonomik sorunlar
Tağşiş uygulanmış ürünlerin değerinden yüksek fiyatla satılması sebebiyle tüketiciler maddi zarar görmekte ayrıca bu durumun tespit edilmesi ve duyurulması sonucunda da firmaların itibar kaybı nedeniyle satışlarında düşüş yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Ürün geri çağırma ve benzeri nedenlerle de ekonomik kayıplar yaşanmaktadır.

Güvenilirlik sorunu
Tüketici güveni zedelenmektedir.
Dolayısıyla toplum sağlığını, ekonomiyi ve güven ortamını zedeleyen üretim sahtekarlığındaki sürekli artış, üreticiler, araştırmacılar, bakanlık temsilcileri, tüketiciler ve diğer paydaşlar için acil bir sorun haline gelmiştir.
Güvenli üretiminde, bilimin ışığında, dürüstlükle yürütülen her uygulamanın, haksız rekabetin önüne geçebileceği, endüstriye ve ülke ekonomisine kazanç sağlayacağı unutulmamalıdır.

KİMSE HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAYARAK TÜKETİCİLERİ ALDATMAMALIDIR. BU ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE ÜRÜN GÜVENCESİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR. TAKLİT VE TAĞŞİŞ TÜM DİNLERDE GÜNAHTIR. BİR AHLAK PROBLEMİDİR.

Ürün fiyat ve kalite ilişkisine tüketiciler dikkat etmelidir. Çok ucuz satılan bir ürün mutlaka taklit ve tağşişli bir üründür. Tüketiciler bunu satın almayarak devletin denetimine katkıda bulunmalıdır.

EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİDİR.

#sismik #seismic #sismikkoruma #seismicprotection #sismikönlem #seismicprecaution #sismikaskılama #seismicsuspension #sismikmühendisliği #seismicengineering #sismikhesap #seismicaccount #sismikprojelendirme #seismicprojecting #sismikdanışmanlık #seismicconsulting #yangıntesisatısismikkoruması #fireplantseismicprotection #sismikhalat #seismicrope #rijitsismik #seismicrestraint #swaybrace #swaybracing #seismiccable #rigitseismic