UL TEST BELGESİ İLE UL SERTİFİKASI ARASINDAKİ FARKLAR…

Bir firmanın satış argümanı aşağıda bulunmaktadır.

Asılı ekipman, boru, kanal ve elektrik tesisatının sismik sınırlandırılmasında kullanılacak malzeme olarak sadece çekme yüklerine göre dizayn edilebilir çelik halatlar kullanılabilir.

UL ve TUV şahitliğinde yapılan çekme testleri ile kanıtlanmış yüksek kalitedeki ürünleri…

Şimdi UL test belgesi ile UL sertifikası arasındaki farklara bakalım…

UL Test Belgesi:

1- Ürünün belirli standartlara göre test edildiğini gösterir.
2 – Genellikle bir ürünün belirli performans, güvenlik veya dayanıklılık kriterlerini karşıladığını belgeleyen geçici bir belgedir.
3 – Testlerin sonuçlarını ve yapılan değerlendirmeleri içerir, ancak ürünün sürekli olarak denetlendiği anlamına gelmez.

UL Sertifikası:

1 – Ürünün, UL tarafından belirlenen güvenlik ve performans standartlarına tam olarak uygun olduğunu gösterir.
2 – Sertifika, ürünün üretim sürecinin sürekli denetlendiği ve bu standartların devamlı olarak karşılandığı anlamına gelir.
3 – Genellikle daha kapsamlı bir süreçtir ve ürünün pazara sunulmasında güven oluşturur.

Kısacası, test belgesi ürünün tek bir testten geçtiğini belirtirken, UL sertifikası ürünün sürekli olarak güvenli ve standartlara uygun olduğuna dair daha kapsamlı bir onaydır.

YORUMLAR

NEFNE Fire Safety Consulti

👏👏👏

SAYGIN AHMET ÇAĞLAR

Elinize sağlık, çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Bir ekleme de ben yapayım.

UL testini sismik askılama için konuşuyorsak, bir ürünün sismik askılamada kullanılmasına ilişkin UL Sertifikası (Listing) alabilmesi için UL 203A standardına göre test edilmiş olması gerekir.

Bu testi bir deprem simülasyonu olarak düşünebiliriz. Ve ürünün deprem yükleri altındaki davranışına göre sertifikalandırdırma yapılır.

UL203A (Standard for Sway Brace Devices for Sprinkler System Piping) daha önce UL tarafından deprem askılama (sway braces) için uygulanan standarttan çok daha zorlu test koşullarına sahiptir ve standart bir çekme testinden çok ama çok farklıdır.

UL şahitliğinde yapılmış olduğu iddia edilen hiçbir test bu yukarıda bahsettiğim standart koşullarında gerçekleşmemektedir.

Tesisatınızın depreme karşı güvenliğini sağlamak adına kullanılacak sismik askılama ürünlerinin dünya çapında geçerli UL 203A standardına sahip ürünler olmasına dikkat ediniz.

BÜLENT ÇOBAN

Ahmet Bey, emeğinize sağlık güzel noktalara değinmeye devam ediyorsunuz. Keşke piyasada ki sismik çalışma yapan aynı zamanda da sismik ürün satışı yapan firmalar gerek projecileri, gerek kontrolörleri gerekse de işi yapan taahhüt firma personellerini doğru bilgilendirseler.

Uzun yıllar kontrollük yapan biri olarak genel manada sismik ürünler için gördüğüm en büyük sorunlardan biri sizinde belirttiğiniz üzere firmaların ürünlerini kendi belirledikleri şartlara göre UL, TÜV veya başka sertifikasyon firmalarına test ettirerek ürünlerinin ilgili kuruluşlardan onaylı ve/veya sertifikalı olduğunu belirtmeleridir.

Hatta UL resmi sitesinde artık sertifikası olmamasına rağmen önceden alınmış sertifika ile ürün satmaya devam bir çok firmada bulunmaktadır.

#sismik #seismic #sismikkoruma #seismicprotection #sismikönlem #seismicprecaution #sismikaskılama #seismicsuspension #sismikmühendisliği #seismicengineering #sismikhesap #seismicaccount #sismikprojelendirme #seismicprojecting #sismikdanışmanlık #seismicconsulting #yangıntesisatısismikkoruması #fireplantseismicprotection #sismikhalat #seismicrope #rijitsismik #seismicrestraint #swaybrace #swaybracing #seismiccable #rigitseismic